Trouwen voor de wet

trouwen-voor-de-wet

Een huwelijk is pas geldig als je voor de wet bent getrouwd. Dit is niet slechts een kwestie van elkaar het JA-woord geven, maar hier komt veel meer bij kijken.

Trouwen voor de wet

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is pas geldig als een aantal formaliteiten hebt doorlopen. Ook als jullie voor de kerk willen trouwen, mag dit pas nadat jullie voor de wet getrouwd zijn. Deze regel is zelfs zo stellig dat de pastoor een geldboete van €3.900,- kan krijgen. Eerst maar voor de wet trouwen dus! Wij hebben de formaliteiten op een rijtje gezet.

Ondertrouw

Wanneer je in ondertrouw gaat, geef je bij de gemeente aan dat jullie gaan trouwen. Dit wordt ook wel de huwelijksaangifte genoemd. Het is belangrijk dat je dit doet want als je niet in ondertrouw bent geweest mag je niet trouwen. Tijdens de ondertrouw lever je ook je geboorteakte in en de adressen van getuigen. Wanneer je eerder getrouwd bent geweest neem je ook je scheidingspapieren mee. Vervolgens volgt er een wachtperiode van twee weken. Daarna mogen jullie in het huwelijksbootje stappen.

Ondertekenen trouwakte

Na het ondertekenen van de trouwakte zijn jullie officieel getrouwd! Deze akte wordt niet alleen door jullie getekend, maar ook door jullie getuigen en de ambtenaar. Zij erkennen hiermee jullie huwelijk waardoor het rechtsgeldig wordt.