Als je gaat trouwen met een buitenlander

trouwen met buitenlander

Verre reizen worden steeds populairder en met de komst van van sociale media de wereld steeds kleiner. De kans is heel groot dat je op zo’n verre reis de liefde van je leven tegen komt. Trouwen met een buitenlander is echter net wat meer geregel dan een bruiloft met een Nederlandse partner. Hier lees je wat je allemaal moet regelen als je gaat trouwen met een buitenlander.

Trouwen met een buitenlander?

Gelukkig is het mogelijk om als Nederlander met een partner uit het buitenland te trouwen. Hierbij wordt echter wel onderscheid gemaakt tussen een partner uit een land binnen de EU en een partner erbuiten. Als je met iemand wil trouwen die buiten de EU woonachtig is, moet er een M-46 verklaring aangevraagd worden. Je kunt deze verklaring bij de burgerlijke stand aanvragen en deze is 6 maanden geldig. In deze verklaring geven de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Vreemdelingenpolitie jullie toestemming voor het huwelijk. Er staat vermeld dat je om de juiste redenen met je partner trouwt en niet alleen om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Er zijn echter nog veel meer dingen die je moet regelen, namelijk:

  • Een in Engels, Duits of Frans vertaalde en gelegaliseerde geboorteakte. Dit mag niet ouder zijn dan zes maanden.
  • Er is een verklaring nodig dat je partner niet getrouwd is. Wel zo handig!
  • Je partner moet rechtsgeldig in Nederland verblijven, wanneer je partner dit niet heeft moet hier een verklaring voer gegeven worden. Dit geldt overigens niet voor partners binnen de EU.

Wanneer alles in orde is, wordt dit opgestuurd naar de IND. Zij nemen uiteindelijk de beslissing of jullie mogen trouwen of niet. Wanneer zij twijfelen kunnen zij op huisbezoek komen. Zo controleren zij of er ‘liefde in het spel’ is of dat jullie alleen maar om de papieren trouwen. Wanneer het verzoek om te trouwen is afgewezen kun je in beroep gaan bij de IND